Verduurzaam je garderobe met deze duurzame Nederlandse kledingmerken

Het is inmiddels wel bij iedereen bekend: de mode-industrie is een van de grootste milieuvervuilers ter wereld. Niet alleen grote merken en winkels kunnen hier iets aan doen. Juist jij als consument kan je gedrag aanpassen om dit tegen te gaan. Een duurzame garderobe is niet langer optioneel, maar een must voor iedereen. Weet jij hoe vervuilend de mode-industrie eigenlijk is? Wij zetten een aantal (pijnlijke) feiten voor je op een rijtje. En geven je 5 tips voor duurzame, Nederlandse kledingmerken waarmee jij je kast kan verduurzamen. Zo maak jij voortaan een bewuste keuze. En wedden dat kleding van deze merken je veel beter staat en bovendien véél lekkerder zit?!

  • Wist je dat ongeveer 20% van de wereldwijde vervuiling van schoon water wordt veroorzaakt door de verf en appreteermiddelen die de textielindustrie gebruikt?
  • En wist je dat 35% van alle primaire microplastics die in het milieu terechtkomen, te wijten is aan het wassen van synthetische kleding.
  • Geschat wordt dat de mode-industrie verantwoordelijk is voor 10% van alle koolstofemissies ter wereld. Dat is meer dan de uitstoot van de internationale luchtvaart en zeescheepvaart samen.

Verontrustend, toch? Alle feiten over de impact van de textielproductie vind je op de website van het Europees Parlement.

5x duurzame Nederlandse kledingmerken

Kings of Indigo

Kings of Indigo komt uit Nederland en duurzaamheid is de belangrijkste drijfveer van dit merk. Recycle, repair en re-use zijn de kernwaarden van Kings of Indigo, en aan alles is en wordt gedacht. Alle kledingstukken worden van duurzame, biologische of gerecyclede materialen gemaakt. Biokatoen is een veel betere keuze dan conventioneel katoen, omdat er geen schadelijke pesticiden of meststoffen worden gebruikt. En nee, dat is nog niet alles. Kings of Indigo is aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Dit is een non-profit organisatie die zich inzet voor het verbeteren van de werkomstandigheden in textielfabrieken. Alle fabriekswerkers krijgen een living wage – oftewel een leefbaar loon – wat inhoudt dat alle fabriekswerkers goed moeten kunnen rondkomen van hun salaris. Ze zijn zelfs door Rank a Brand verkozen tot meest duurzame denimmerk in Europa.

De style van Kings of Indigo is te herleiden naar Amerikaans denim waar je duidelijk Japanse invloeden in terugziet. Maar ze staan niet alleen voor style, ze weten dat het vooral belangrijk is dat kleding lekker moet zitten. Van fijne basic items tot de mooiste fashion statements, ze hebben het allemaal. Bekijk hier onze vrouwencollectie van Kings of Indigo en hier onze mannencollectie van dit mooie merk.

Dress Priscilla
Shirt Juntoku

J LABEL

J LABEL is een fair fashion merk met een bohemian chic stijl. Denk aan zwierige maxi-jurken en -rokken, kleurrijke tops en broeken in opvallende prints. In juli 2018 lanceerden Janneke en Judith hun modelabel met de toepasselijke naam J LABEL. J LABEL gebruikt voor hun collecties milieuvriendelijke materialen zoals GOTS-gecertificeerd biologisch katoen, FSC-viscose en reststoffen. Iedereen die betrokken is bij de productie werkt in een veilige omgeving en krijgt een living wage. We zijn erg blij dat we dit duurzame Nederlandse kledingmerk in onze winkel hebben!

Bekijk hier de gehele collectie van J Label.

Dress Maxi Amali
Dress Maxi Vira

Alchemist

Alchemist werkt zoveel mogelijk met duurzaam geproduceerde materialen. Eén van de belangrijkste stoffen waar het merk zich op richt is tencel. Een vezel wat gemaakt wordt van eucalyptushout uit verantwoord beheerde bossen. Alle fabrieken waarmee ze werken hebben één of meerdere certificaten en staan onder de jaarlijkse audit van verschillende NGO’s, zoals BSCI, FWF, SA8000, GOTS en Smeta. Het uitgangspunt van Alchemist: “Je draagt je kleding op je huid en het komt dus letterlijk heel erg dichtbij. Dan wil je toch niet dat het op een “foute” manier geproduceerd is?”. Daar stroomt ook meteen hun missie uit voort: mode maken die voor iedereen mooi is.

Bekijk onze collectie van Alchemist.

Dress Blaze
Sweater Poppy

LaSalle

LaSalle heeft als missie om enkel ‘Responsible Fashion’ te ontwerpen. Dat doen ze door zo veel mogelijk gebruik te maken van milieuvriendelijke materialen. Zo maken ze stoffen van sojabonen, of eigenlijk; het restafval van de voedselproductie van sojabonen. Na de verwerking van de sojabonen blijven de peulen over. Na destillatie worden de eiwitten uit deze peulen gehaald en hiermee worden vezels gemaakt, waarmee de stoffen worden geweven. Als dat geen goed verhaal is om te vertellen over je (nieuwe) kledingstuk! En als bijkomend voordeel maken de sojabonen de stoffen ook nog eens erg zacht.

Benieuwd hoe de sojaboon aanvoelt? Bekijk onze collectie van LaSalle.

Dress Bib Front
Blouse Shirt Sedona

MAIUM

MAIUM is een Mokums woord voor regen. En dat is niet voor niets. Dit Nederlandse merk richt zich namelijk alleen op… regenjassen! Ze bestaan pas een paar jaar, maar op innovatief niveau al een grote naam. Het idee voor MAIUM regenjassen komt voort uit persoonlijke frustraties bij de oprichters en de behoefte aan mooie regenkleding die je droog houdt tijdens het fietsen. De regenjassen van MAIUM zijn namelijk open te ritsen aan de zijkant. Zo verander je ‘m heel gemakkelijk in een poncho als je de fiets op gaat! En naast handig en stijlvol, zijn ze natuurlijk ook hartstikke duurzaam. De regenkleding van MAIUM wordt gemaakt van gerecyclede plastic flessen, bevat geen schadelijke stoffen en is geproduceerd onder veilige en gezonde werkomstandigheden.

Omdat het een unisex model is, wordt vrouwen aangeraden een maat kleiner te bestellen. Bekijk hier onze hele collectie van MAIUM.

Raincoat Maium Original
Raincoat Maium Original

Wat zijn jouw favoriete duurzame Nederlandse kledingmerken?

Staat jouw favoriete, duurzame Nederlandse kledingmerk niet in onze lijst? We willen graag weten wat jouw favoriete merk is. Stuur ons een e-mail en let’s keep in touch!